Olej kokosowy w kuchni

Olej kokosowy to jedno z najnowszych odkryć dzisiejszego świata. Mimo tego, że znany i używany jest już od wielu lat, to dopiero ostatnio zaczęto przedstawiać go jako jeden z obowiązkowych elementów wyposażenia każdej kuchni, a to ze względu na jego szeroki wachlarz właściwości oraz zastosowań.

Olej kokosowy, jak sama nazwa wskazuje, uzyskuje się z miąższu orzechów palmy kokosowej. Zazwyczaj mamy do czynienia z olejem rafinowanym, warto jednak wspomnieć, że to nierafinowany olej kokosowy zawiera znacznie więcej korzystnych wartości odżywczych i właśnie tę jego odmianę powinniśmy kupować.

Olej kokosowy doskonale nadaje się do smażenia, gotowania, pieczenia czy też grillowania. Topnieje już w temperaturze nieco wyższej niż 20 stopni. Posiada jednak bardzo wysoką temperaturę dymienia – jest to pewien punkt, w którym olej traci swoje pozytywne właściwości i rozpada się na związki szkodliwe dla organizmu. Ze względu na fakt, że w przypadku oleju kokosowego punkt ten jest bardzo wysoki, poleca się smażenie wyłącznie na nim.